כאשר זוכה פותח תיק בהוצאה לפועל, הוא למעשה מסתייע בכוחה של המדינה לצורך גביית חוב מהחייב. מערכת ההוצאה לפועל היא מערכת מורכבת, בירוקרטית וסבוכה עבור מי שאינו מתמצא בה.
תחילתו של ההליך עבור החייב, בקבלת מכתב אזהרה מההוצאה לפועל. המכתב מבשר לו על פתיחת תיק בהוצל"פ בגין חובו. באזהרה מוזהר החייב שאם לא ישלם את החוב יינקטו כנגדו פעולות שונות.
אז מה ניתן לעשות לחייב שאינו משלם את חובו? כיצד יכול חייב, שמצבו הכלכלי קשה, להתגונן מפני פעולות עיקול של הזוכה?
מערכת ההוצאה לפועל מאפשרת נקיטת שלל הליכי גביית חוב מהחייב. אחת מהדרכים היא הפעלת לחץ על ידי עיקול נכסים כגון עיקול חשבון בנק. מצב זה מקשה על התנהלות החיים הבסיסית של החייב: הוא אינו יכול לפעול באופן חופשי בחשבון הבנק שלו. ברכבו, אפילו משכורתו עלולה להיות מעוקלת. לעיקולים כאלו השפעה עצומה עבור החייב ובני משפחתו. חייב שמצבו הכלכלי בכי רע ואין לו את הכלים והיכולת לשלם את החוב, עלול לחוש בדרך ללא מוצא ולהגיע לידי יאוש חלילה.
מהם העיקולים הקיימים?
מערכת ההוצאה לפועל מאפשרת לזוכה (האדם שלו חייבים את הכסף), לבצע עיקול על שלושה נכסים בבעלות החייב: מקרקעין, צד שלישי ומיטלטלין. בתחום המקרקעין מדובר בעיקול זכויות שיש לחייב בדירה, בית או קרקע, לרבות דירת מגוריו של החייב ובני משפחתו. מטרת עיקול זה היא למנוע מצב בו מעביר החייב את בעלות הנכס לאדם אחר ובכך מעלים את נכסיו.
עיקול נוסף הוא עיקול צד שלישי, כלומר עיקול כספים של החייב שמצויים בידי גורם אחר כלשהו. גורם אחר, כלומר צד ג', יהיה בדרך כלל הבנק בו החייב מנהל את חשבונו או מקום העבודה שמשלם לחייב משכורת.
עיקול נוסף ואחרון הוא עיקול חפצים, כספים, תכשיטים, מכשירי חשמל או כל דבר בעל ערך מבית החייב, כלומר עיקול מיטלטלין ועיקול רכב.
ביטול עיקול- כיצד?
ראשית חייבים לדעת – ביטול עיקול הוא טיפול משפטי ספציפי. כלומר, בכל מקרה הנסיבות שונות. העובדות עשויות להשתנות מאדם לאדם ובהתאם הליך ביטול העיקול חייב לתת מענה למקרה הספציפי של אותו אדם. כמו שרופא מנתח מתמודד בכל ניתוח עם אדם שונה ולעולם לא יעבוד כמו רובוט, כך גם מצופה מעורך דין הבקי בהוצאה לפועל, שלא לפעול באופן אוטומטי אלא לבחון את פרטי המקרה שבו מטפל ולהוביל להליך המשפטי הנכון ובאופן המשפטי הנכון לאותו מקרה. אין ספק כי מדובר בנושא סבוך הדורש שליטה בחוקים ובתקנות בנושא. כמו כן מדובר בהתנהלות מורכבת מול גורמים בירוקרטיים שונים והמצאת מסמכים רבים. עורך דין הבקי בתחום ההוצאה לפועל ומלווה את החייב, יכול לאפשר צמצום נזקים בגין העיקול עד להסרת העיקול. בתהליך זה עומדת לזכות החייב המערכת המשפטית של מדינת ישראל שאומנם פועלת להחזרת החוב לזוכה, אך יחד עם זאת שומרת על זכות הקניין וכבוד האדם כחוק.
הניסיון בהוצאה לפועל מלמד כי באמצעות ידע ובקיאות בחוקים ובתקנות הרלוונטיות, ניתן למצוא דרכים משפטיות ויצירתיות לביטול עיקול. חשוב לדעת, לא כל דבר בר עיקול. לא כל דבר שעוקל בהכרח עוקל כחוק. חשוב לדעת למשל שלא כל כספי המשכורת ניתנים לעיקול (למעט בתיק מזונות). שלא כל החפצים בבית ניתנים לעיקול וכך גם כספים בבנק. חוק ההוצל"פ מתייחס גם לזכויות החייב והפסיקה מאזנת בין זכות הזוכה לקבל את כספו לבין זכות החייב לשמור על צלם אנוש. לשמור על כבודו של החייב שלא ירמס. עיקול משכורתו של החייב באופן שאיננו מותיר לו די לצרכיו ההכרחיים, פוגע בהכרח בכבודו של החייב ונקבע שאיננו מידתי.
ביטול עיקול – הליכי בקשה
חשוב לדעת שבקשה לביטול עיקול כשהיא ערוכה כדין, מנומקת ווממוסמכת כנדרש עשויה להביא לביטול העיקול ולמניעת עגמת נפש רבה לחייב. לכן מומלץ לבצעה בלווי עורך דין בקי. לכל נימוק קיים משקל משמעותי ובקשה זו מספקת את הסיבות שבגינן מבקש החייב לבטל את העיקול.