ישנם אנשים אשר שלא מרצונם נקלעו למצב של חובות כלפי מספר אנשים ו\או גופים ונפתחו נגדם תיקים בהוצאה לפועל. כל עוד התיקים הללו מנוהלים בנפרד כל אחד מהנושים יכול לנקוט בהליכים משפטיים על פי החוק לגביית החוב לרבות עיקולים ועונשי מאסר, מה שעשוי להפוך את חייו של החייב לבלתי נסבלים. לכן יכול החייב לבקש מההוצאה לפועל לעשות איחוד תיקים וכך כל התיקים ינוהלו בצורה מסודרת תחת מסגרת אחת. הבעיה היא שתהליך איחוד תיקים מצריך מהחייב לשלם בכל חודש 3% מהסכום הכולל של כל החובות, וחייבים רבים אינם יכולים לעמוד בכך. במקרה כזה יוכל החייב לבקש שיכירו בו כחייב מוגבל באמצעים, או לחילופין יכול ראש ההוצאה לפועל להכריז עליו מדעת עצמו כחייב מוגבל באמצעים.
מהו חייב מוגבל באמצעים?
חייב מוגבל באמצעים הוא חייב שאמצעיו הכספיים אינם מספיקים כדי לכסות את חובותיו בפרק זמן של 4 שנים. במקרה זה החוק מאפשר לו לפרוס את חובו לתשלומים ארוכים יותר לפי שיקול דעתו של ראש ההוצאה לפועל ובהתאם ליכולותיו הכלכליות, בשונה מאיחוד תיקים שבו גובה התשלום קבוע ועומד על 3% מסך החובות. ראש ההוצאה לפועל אינו מתחשב בגובה החוב של חייב מוגבל אלא רק באמצעיו הכלכליים ויכול לקבוע לו גם תשלומים חודשיים של 100 ש"ח אם הוא רואה לנכון.
היתרונות והחסרונות של חייב מוגבל באמצעים
כאשר מכריזים על חייב כמוגבל באמצעים יש בכך עבורו משום הקלה משמעותית שכן המשמעות היא בדרך כלל עיכוב כל ההליכים המשפטיים נגדו על ידי הנושים. החייב יכול להמשיך בשגרת חייו בשקט תוך תשלום החוב לאט לאט לפי יכולתו.
אולם בתהליך זה יש גם חיסרון גדול משום שעל החייב מוטלות הגבלות שונות כל עוד הוא מוכרז כמוגבל באמצעים. ההגבלות הללו כוללות עיכוב יציאה מהארץ, איסור על שימוש בכרטיסי אשראי, איסור לעמוד בראש תאגיד או להיות בעל עניין בתאגיד והגבלות בחשבון הבנק שלו הכוללות איסור לפתוח חשבון בנק חדש וחוסר יכולת להשתמש בהמחאות. מכיוון שחייב מוגבל באמצעים משלם רק חלק קטן מהחוב מדי חודש הוא יכול להישאר במצב הזה שנים רבות ואפילו לכל חייו עם כל המשמעויות הנלוות לכך. מצד שני ההכרזה על חייב מוגבל היא הפיכה וניתן לבטל אותה בכל עת אם למשל החייב פרע את החוב או הגיע להסדר עם הנושים, או לחילופין החליט לפנות לתהליך של פשיטת רגל.
הפתרון של חייב מוגבל באמצעים יכול להתאים לחייבים רבים שחובם גדול מחד ויכולותיהם הכספיות נמוכות מאידך, אולם יש לבחון את האפשרות הזו בכובד ראש אל מול החלופות ובעיקר למול פשיטת רגל. תפקידו של עורך דין מומחה להוצאה לפועל במקרה זה היא לסייע לחייב לקבל החלטה על אפיק הפעולה ולהגיש את הבקשה בצורה שתמקסם את הסיכוי שראש ההוצאה לפועל ייענה לבקשתו.