לאור הפרסומים המזמינים בעלי חוב של עד עשרת אלפים ₪ לפנות להוצאה לפועל, לגביית החוב ללא עורך דין, חשוב לי להביא לידיעתכם, קוראי הנאמנים, את כל התמונה. אני לא בטוח כי תמהרו לוותר כל כך מהר על שירותי עו"ד שבקי בהוצאה לפועל, אחרי שתקראו את הדברים הבאים:
יש להודות, הרעיון הכללי נכון וראוי – להקל על האזרח שמבקש לגבות חוב קטן יחסית. אולם, במציאות, בעל חוב של עד עשרת אלפים ₪ שיפנה להליך המהיר (כך קרוי הליך הגבייה בהוצאה לפועל ללא עורך דין), יגלה שההליך יעיל רק כשמדובר בחייב "קל גבייה". כלומר, כשהחייב איננו מתחמק מתשלום החוב ושאין בעיה מיוחדת לגבות ממנו את הכסף. למרבה הצער, מרבית החובות בהוצאה לפועל, הגיעו לשם היות והחייב לא שילם. כלומר, יש בעיה לגבות את הכסף ולפיכך לא ניתן לומר שהחייב "קל גבייה".
חייב שאיננו "קל גבייה", לדוגמא, הוא חייב שיש צורך באיתור כתובתו, או חייב שמתחמק מלקבל דברי דואר. הבעיה מחריפה כשמדובר בחייב מתוחכם שמתחמק ומסתתר. יש צורך ביצירתיות בכדי להתחקות אחר פועלו ולהצליח לאתר אותו ו/או רכוש שלו ו/או כספים שלו. כאן כבר אין כל יתרון להליך המהיר ואולי ההפך.
עו"ד הבקי בהוצאה לפועל ידע כיצד לפעול בכדי למצוא נקודות חולשה אצל החייב ויביא למקסימום את אפשרות הגבייה. מערכת ההוצאה לפועל, הגם שמלאה בכוונות טובות, אין באפשרותה להקדיש את הזמן, המרץ והמשאבים, שאולי נחוצים לצורך כך. זו עשויה להיות עבודה קשה. לפעמים דומה לחיפוש מחט בערימת שחת.
בנוסף, יש מי שסבור בטעות שאם יפנה להליך המהיר יחסוך את שכר טרחת עו"ד. אולם, במציאות, שכ"ט עו"ד הרי מצטרף לחוב ולכן החייב משלם אותו ולא בעל החוב (באמצעות מה שקרוי: שכ"ט עו"ד א ושכ"ט עו"ד ב). כך יוצא, שמי שמשתמש בשירותי עו"ד, בדרך כלל, לא רק שנהנה מטיפול מקצועי ואישי אלא אף לא מחסיר מעצמו דבר.
לבסוף, אני מוצא לנכון לציין שתיק הוצל"פ שנפתח בהליך המהיר ולא הצליחו לגבות בו את החוב, מסומן באופן טבעי אצל מביני דבר כ"תיק בעייתי". כעת, יהיה זה יותר קשה כבר לצוות לעצמך עורך דין שיקבל על עצמו את הייצוג, לאחר שההוצאה לפועל לא הצליחה לבצע את הגבייה. יש עורכי דין שעלולים להעדיף ש"לא להכניס ראש בריא למיטה חולה". יוצא, שגם לא זכית ליתרון בניהול הגבייה בהליך המהיר, בהשוואה לניהול הגבייה באמצעות עו"ד, וגם אתה עלול למצוא עצמך בבעיה בהעברת התיק לידי עו"ד פרטי בהמשך. הבעייתיות הנ"ל יכולה לבוא לידי ביטוי בדרישת שכר-טרחה גבוה יותר, בהשוואה, לשכ"ט שהיית יכול לשלם, לו היית פונה לעוה"ד מלכתחילה.
מוגש כחומר למחשבה.
גילוי נאות: הכותב הינו עורך דין בעל משרד עורכי-דין המתמחה בתחום ההוצאה לפועל, חדלות הפירעון ופשיטות רגל.