פושטי רגל – איך להסדיר חובות בהוצאה לפועל?

במסגרת תהליך פשיטת רגל ישנה אופציה העומדת בפני החייב לנסות ולהגיע עם נושיו להסדר חובות, המכונה גם הסדר נושים. הסדר חובות הנעשה בתהליך פשיטת רגל מתבצע דרך הכונס הרשמי הכפוף להחלטת בית המשפט והוא יכול להתבצע לפני או אחרי מתן צו הכינוס. הגעה להסדר חובות עם הנושים תאפשר לחייב לצאת מחובותיו בצורה מהירה ולמנוע את התהליך הארוך והמגביל של פשיטת רגל תוך מחיקת חלק נכבד מהחובות.

מהו הסדר חובות?
חייב שפונה להליך של פשיטת רגל נמצא בדרך כלל במצב שעומדים מולו מספר נושים שכל אחד מהם מנסה בדרכו לגבות את החוב המגיע לו לרבות נקיטת הליכים משפטיים. נדירים המקרים שבהם כל הנושים מצליחים לקבל את חובם או אפילו חלק ממנו, בוודאי אם לחייב אין נכסים משמעותיים. כך שבעצם, לאחר שתהליך פשיטת הרגל יסתיים הם עשויים לגלות שהם קיבלו רק חלק קטן מהחוב אם בכלל, וגם זה לאחר תהליך ממושך. עובדה זו בעצם מהווה את העילה של הנושים להסכים להסדר החובות.

הסדר חובות הוא למעשה הצעה שמציג החייב לנושים להגיע להסדר שבמסגרתו החייב ישלם לנושים רק חלק מהסכום שהוא חייב להם, בדרך כלל כשליש מהחובות. בתמורה הנושים יוותרו על שארית החוב. בתהליך זה יש משום יתרון ברור לחייב שבמסגרת ההסדר הנושים יבואו לקראתו ויסכימו להפחתת החוב. מנגד, הנושים יוכלו לדעת בוודאות שלפחות חלק מהחוב יוחזר להם, מה שלא בהכרח יקרה אם הם יסרבו והחייב ימשיך בתהליך פשיטת הרגל.

איך מתבצע הסדר חובות?
החייב יכול להציע הסדר חובות לפני צו כינוס לפי סעיף 19א' לפקודת פשיטת רגל בתנאי שההצעה כוללת תשלום של לפחות 30% מהחובות ברי התביעה ולא כולל חובות בדין קדימה, כלומר חובות שהובטחו בשעבוד. ההצעה מוגשת לבית המשפט והוא בוחן אותה למול חוות הדעת של הכונס הרשמי ועמדת הנושים. בית המשפט רשאי לקבל את ההצעה בתנאי שהחייב הוכיח שאכן ביכולתו לפרוע 30% מהסכום אולם הוא אינו יכול לכפות את ההסכם על נושה שהחוב שלו לא היה נמחק על ידי מתן הפטר לחייב.

במידה וכבר ניתן צו כינוס הסדר החובות מתבצע בהתאם לסימן ג' בפקודת פשיטת הרגל. החייב מגיש את ההצעה לכונס הרשמי והוא שולח אותה לנושים השונים. לאחר מכן מתקיימת אסיפת נושים שבמהלכה יכול החייב לתקן את הצעתו. אם ההצעה התקבלה ברוב של נושים המחזיקים בלפחות 75% מהחוב, ובמקרים מיוחדים לפחות 50% מהחוב, ההצעה מתקבלת והיא מחייבת את כל הנושים למעט אלו שחובם לא היה נפטר בצו ההפטר. ההצעה חייבת לכלול כיסוי של החובות המוגדרים בדין קדימה.

הסדר חובות הוא דרך אידיאלית ומהירה בהרבה לסגירת חובות מאשר פשיטת רגל. עם זאת סביר ביותר שהנושים או חלק מהם יתנגדו להסדר או ינהלו מיקוח ארוך ומתיש. לכן החשיבות של בחירת עורך דין מנוסה להוצאה לפועל ופשיטת רגל היא גדולה ויש לה השפעה רבה על הסיכוי להצליח להגיע להסדר חובות.

עורכי דין הפטר חובות

בניגוד לתפיסה הרווחת, נפילה לחובות היא חוויה שיכולה לקרות לכל אחד ובכל שלב בחיים. חלק מהחובות אינם נגבים לעולם,


חלקם מגיעים לפתרון בין הנושה לחייב וחלקם נכנסים לתהליך גבייה באמצעות ההוצאה לפועל. מרגע שהחוב נכנס בשעריה, פועלת ההוצאה לפועל במטרה להגביר את ההסתברות להחזר החוב. בכלל זה, בוחנת ההוצאה לפועל את יכולתו של החייב להחזיר את חובותיו ואת האמצעים הכלכליים העומדים לרשותו לשם כך. בין כלל החוקים והתקנות המנחים את ההוצאה לפועל בפעילותה, קיים צו ייחודי שנקרא צו הפטר שבמילים פשוטות, פוטר את החייב מחובותיו. יחד עם זאת, כדי לדעת האם צו ההפטר יכול לחול גם על החוב שלכם, אתם זקוקים לשירותיו של עורך דין הפטר שיבחן את הנושא ואף יקדם אותו מול ההוצאה לפועל.

מה זה צו הפטר ועל מי הוא חל?

צו הפטר הוא תקנה מיוחדת, זמנית, המאפשרת לחייב העומד בתנאי סעיף החוק לקבל הפטר חובות בהוצאה לפועל. צו ההפטר קובע שחייבים מוגבלים באמצעים,  שהסיכוי לגבות מהם את החוב הוא נמוך מאוד ולא מצדיק את המשך הליכי הגבייה על כל השלכותיו ושאין להם רכוש ממנו ניתן לפרוע את החוב (בהתאם לקבוע בחוק), זכאים להגיש בקשה להפטר חובות בהוצאה לפועל.

תחולת הצו נקבעת על פי קריטריונים ברורים כדוגמת בעלות על נכס, רמת הכנסה וקריטריונים נוספים, שנלקחים בחשבון, ויכולים להצביע על הסיכוי להחזרת החוב. במידה ונקבע שהחייב עומד בתנאי הסף שקובע החוק ונמצא מתאים להיכנס להליך, נפתח הליך הפטר מחובות לאותו חייב. במסגרת הליך הפטר לחייב, תינתן ההזדמנות לנושי החייב להביע דעתם לבקשת החייב למחיקת חובות.  הם יכולים להתנגד ואף רשאים לחקור את החייב בפני רשם ההוצאה לפועל.  בסופו של הליך מסודר, קובע רשם ההוצאה לפועל איזה סכום אם בכלל ישלם החייב ויתרת חובותיו ימחקו.  כלומר, החייב יקבל הפטר חובות בהוצאה לפועל.

כמו בתחומים חוקיים רבים אחרים, גם בתחום ההפטר קיימים מקרים בשטח האפור שבו התמונה היא אינה מובהקת לכאן או לכאן. במקרים אלה יכולים עורכי דין הפטר חובות להטות את הכף לטובת החייב ולשכנע  כי נכון וראוי לתת לחייב הפטר חובות ולסייע לו לסיים את הסבל הנובע מסנקציות ועיקולים של ההוצאה לפועל. מאחר ותחולת הצו תלויה גם בניואנסים משפטיים קטנים וישנה בהחלט אפשרות להחלת הצו גם במקרים שאינם מובהקים, חשוב מאוד להצטייד בשירותיו של עורך דין הפטר מקצועי שיקדם עבורכם את המהלך במהירות האפשרית.

משרד עורכי דין ונוטריון רום קובי מתמחה בליווי, ייעוץ וייצוג חייבים בהוצאה לפועל. לרשות המשרד צוות של עורכי דין הפטר עם רקורד מרשים של הצלחות בקידום מהלכי הפטר מלאים עבור לקוחות המשרד. כשהלחץ גובר והאור אינו מופיע בקצה המנהרה, צרו קשר בטלפון 052-2954400 ותנו לנו לעזור לכם להשתחרר מהחוב.

תפריט נגישות